pátek 18. října 2013

Rakúske lyžiarske strediská

Pri hľadalni najlepšieho rakúskeho strediska pre zimné športy sa zvyčajne sa zmieňujú tieto: Ako prvý Kitzbühel, najklasickejší alpské stredisko, navyše s najväčším závodom sveta, mužským zjazdom Hahnenkamm.

Obávanú zjazdovku Streif je možné si prejsť zhruba týždeň či dva po pretekoch na prelome januára a februára a potom vo februári. V inú dobu býva zjazdovka alebo aspon jej časť uzavretá. Buď preto, že sa pripravuje závod, alebo preto, že po pretekoch je trať ešte príliš nebezpečná. Oveľa lepšie a voľnejšie jazdenie než nad Kitzbühelom je v zóne okolo lanovky 3S v pokojnější, južnej časti strediska. Vyznávači freestylu majú svoj raj pod vrcholom Kitzhorn, kde je kvalitný snowboardový park. Odtiaľ vedie aj najdlhšia zjazdovka, ktorá meria sedem kilometrov a prevýšenie má takmer 1 200 metrov.

Ischgl - Samnaun leží na pomedzí Rakúska a Švajčiarska. Tirolský Ischgl je luxusný až snobský a samozrejme aj patrične drahý, ale zároveň dostatočne športový so skvelými scenériami a navyše je tu takmer vždy veľa snehu. Susedné stredisko prepojené lanovkami je Samnaun vo Švajčiarsku, ktoré je mimochodom bezcolný zónou, je o poznanie lacnejšie, športovejší, skromnejší a tým na druhej strane oveľa dostupnejšie pre lyžiarov.

Lyžiarska prepojená zóna Silvretta Arena stojí každopádne za hriech . Viac ako 200 km tratí všetkých obtiažností sa dá prejsť tak akurát za týždeň. Najdlhší je zhruba desaťkilometrový zjazd z Palinkopfu až dole do Ischglu s prevýšením 1 500 metrov. K tomu vďaka veľkej nadmorskej výške a vhodnému terénu sú tu aj skvelé možnosti pre freeride. Zážitkom je napríklad zjazd v oblasti Höllenkar. Veľkou výhodou je, že z Česka to sem nie je tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať.

Najlepšie stredisko rakúskych Korután a zároveň jedno z naj v celom Rakúsku je Nassfeld.  Má cez 100 km krásnych členitých zjazdoviek všetkých obtiažností. Je to ideálne pokojné miesto pre športovo založene rodiny s deťmi, pretože mu chýba nejaké výrazné centrum s nočným životom, barmi, reštauráciami a obchodmi. Celá zóna na hranici s Talianskom sa však chváli stabilným počasím a mnohými slnečnými dňami. Atraktívnou alternatívou lyžovanie môže byť korčuľovanie na neďalekom zamrznutom jazere Weissensee.

Warth je priamo fantastické, trochu utajené lyžovanie v rakúskom Arlbergu. Prepojená zóna Warth - Schröcken má výhodu, že sa krčí v tieni megastředisek St. Anton a Lech - Zürs. To znamená menej ľudí a nižšie ceny ak za lyžovanie, tak za ubytovanie. Údaj 60 km zjazdoviek je vlastne nepresný, pretože sú tu navyše nekonečné freeridové terény. A ďalšia výhoda je, že za rok tú napadne šesť metrov snehu. Takže podčiarknuté a sčítané, Warth je skvelou lacnejšou alternatívou pre športových lyžiarov, ktorí milujú jazdu vo voľnom teréne.

St. Anton je pre mnohých odborníkov najlepším lyžiarskym strediskom v Rakúsku. Ponúka úžasné horské výhľady, parádne zjazdovky, závratný voľný terén, veľa snehu, skvelé služby a zázemie. Len jediné nás môže na St. Antone odradiť,je príliš drahý. St. Anton je súčasťou veľkej zóny Arlberg na pomedzí Tirolska a Vorarlberska, ku ktorej patrí ešte prepojená oblasť Lech / Zürs.

Ski atlas ADAC dáva tomuto báječnému lyžiarskemu cirkusu právom maximálny počet piatich hviezdičiek aj v zábave a après ski. Samotná oblasť St. Anton, ktorá spája ešte miesta St. Christoph a Stuben, má dokopy 133 prepojených kilometrov zjazdoviek a ďalšie hektáre terénov pre freeride. Kto chce superlyžiarské mestečko s kompletným vybavením a hojnosťou zábavy, nech zostane v St. Antone. Kto potrebuje pokojný luxus s perfektným prístupom k najvyšším lyžiarskym pasážam, mal by si vybrať malý St. Christoph.

Žádné komentáře:

Okomentovat