pondělí 21. října 2013

Rakúske ľadovce

Rakúsko je známe tiež vďaka možnosti celoročného lyžovania na ľadovcoch. Rakúšanom sa podarilo prepojiť hojdačkou niekoľko údolí čím získali rozľahlé lyžiarské oblasti. Ľadovce sa týči v Štajersku, Salzbursku, Korutánsku a Tirolsku tu sú predstavené niektoré z nich.

Stubai
Medzi prvé musí patriť ľadovec Stubaier Gletscher (3210 m.n.m ). Nachádza sa 10 kilometrov od Innsbrucku a patrí medzi jeden z najobľúbenejších ľadovcov v Rakúsku. Pod piatimi trojtisícovkami sa nachádza najrozsiahlejší ľadovcová lyžiarska oblasť v Rakúsku. Ponúka 110 km zjazdoviek všetkých obtiažností, kam chodia trénovať v predsezóne pretekári, ale aj národné lyžiarske týmy z rôznych krajín sveta.

Lyžiarske stredisko Sölden má k dispozícii hneď dva ľadovce, ľadovec Rettenbach (3.340 m.n.m.) a ľadovec Tiefenbach (3.249 m.n.m.). Neskorá jeseň na rakúskych ľadovcoch pôsobí ukľudňujúcim dojmom, kedy sa nikto nikam neponáhľa. Väčšina priaznivcov lyžovania, ktorí sa takto skoro objaví na lyžiach, si vychutnávajú prvé dni lyžiarskej sezóny bez preľudnených stredísk.

Ľadovec Hintertux (3.250 m.n.m.) umožňuje tiež celoročné lyžovanie. Patrí medzi najnavštevovanejšie rakúske ľadovce. Z údolnej stanice Hintertux vedú vysokokapacitné lanovky cez medzistanicu Sommerbergalm do ľadovcovej základne vo stanici Tuxer Fernerhaus ( 2.660 m.n.m.), nad ktorou sa rozprestiera jedinečná ľadovcová aréna pre lyžiarov a snowboardistov.

Tux
Zjazdovky s celkovou dĺžkou 86 km (16 ťažkých, 47 stredných,  23 ľahkých) sú niekoľkokrát za deň upravované a návštevníkom sú k dispozícii na jar i jeseň. Vďaka výbornému systému zasnežovania je asi 60 km tratí prístupných aj v lete.

Svet večného snehu a ľadu, tak je označovaný Pitztal. Ľadovec leží vo výške 1.740 – 3.440 m.n.m. a v Rakúsku je najvyšší. Niet divu, že jeho služieb vyhľadávajú športové týmy, ktoré ho využívajú na prípravu pred svetovými preteky. Na Pitztalsky ľadovec sa dostanete z údolnej stanice Mittelberg kde vedie pod zemou dráha, ktorá prekoná 3 km tunel za 7 minút až do výšky 2.840 m.n.m. na ľadovcovú plochu. Odtiaľ je možné pokračovať najvyššie položenou kabínkovou lanovkou v Rakúsku až do výšky 3.440 alebo využiť 2 vleky či sedačkovú lanovku.

Mölltalský ľadovec bol sprístupnený na lyžovanie v roku 1997 podzemnou dráhou Gletscherexpres. Má obrovskú výhodu oproti ostatným rakúskym ľadovcom vďaka svojej polohe. Leží na južnej strane alpského hrebeňa a to zaručuje lepšie počasie ako na strane severnej. Ľadovec je vďaka tomu ideálny hlavne pre lyžovanie v jarných mesiacoch, kedy sú jeho svahy zaliate slnkom. Pre zimné športy je pripravených 50 km zjazdoviek s 9 lanovkami a vlekmi. Snowboardisti si môžu vyskúšať funpark s 80 metrov dlhou U - rampou a ďalšími prekážkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat