středa 9. října 2013

Lyžovanie v Rakúsku

Alpami charakteristické Rakúsko ponúka priaznivcom zimných športov nespočetné možnosti. Obzvlášť vo spolkových krajinách ako sú Tirolsko, Vorarlbergsko a Salzbursko lyžiari náju takmer v každom údolí jedno alebo viac lyžiarskych stredísk.

Rakúsko je skutočnou Mekkou lyžiarov. Nachádza sa tu takmer 7.000 km zjazdoviek v nadmorských výškach od 550 do 3.500 m.n.m.

Lyžovanie v Rakúsku je pre nás zaujímavé i preto, že Rakúsko je najbližšou alpskou krajinou. Najbližšie lyžiarske stredisko Rakúska z Bratislavy je Pyhrn Priel (350 km).

Najväčšie lyžiarske arény rakúskych Álp sa rozprestierajú cez početné vrcholky a ponúka športovým nadšencom cez 100 lanoviek a vlekov a viac ako 250 km najlepšie upravovaných zjazdoviek.

Medzi najznámejšie lyžiarske oblasti patrí udolie Zillertal, oblasť Wilder Kaiser alebo Arlberg. Kompletnú ponuku zimnej dovolenky v Rakúsku dopĺňajú mnohé ľadovce (Sölden, Hintertux, Stubai, Pitztal a dalšie), na ktorých sa môžete oddávať zimným radovánkam takmer po celý rok.

Pre snowboardistov je Rakúsko krajinou zasľúbenou, pretože takmer v každom stredisku je snowboardový park. Bežkárske trate sú vedené väčšinou v údoliach podél riek.

Mnohé lyžiarske strediská v Rakúsku sa pravidelne podieľajú na organizovanie Svetových pohárov vo zjazdovom lyžovaní. Najznámejšim zo všetkých pretekov Svetového pohára je bez pochyby jeden z najnáročnejších zjazdov mužov na preslávenej zjazdovke Streif v Kitzbüheli. V Insbrucku, hlavnom meste Tirolska, sa v rokoch 1964 a 1976 konali Zimné olympijské hry.

Alpský šport je hlavnou hnacou silou rakúského turizmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat